Dorwest Belgique
Kloosterstraat 20
B-2820 Rijmenam
Tél. : +32 (0) 15 51 8713
Fax : +32 (0) 15 52 09 65

herbs.books@pandora.be


Richtlijnen voor natuurlijke voeding.

Er zijn verschillende manieren om honden te voeren - blikvoer, vers voer, compleet droogvoer, tafelresten en zelfs vegetarische dieten. Gelukkig zijn onze honden met de jaren omnivoren (alleseters) geworden en omdat het van nature jagers en aaseters zijn kunnen zij elk voer dat hen wordt voorgeschoteld verteren. Hoe dan ook zijn het nog grotendeels carnivoren (vleeseters) en is dus de basis voor elk dieet, en zeker een natuurlijk dieet, rauw vers vlees. Koolhydraten worden voorzien door toevoeging van granen, een volkoren brok of een mix van graanvlokken.
Bij deze basis moeten nog enkele supplementen toegevoegd worden om een complete maaltijd te krijgen.

Tegenwoordig zijn we er ons van bewust dat verse voeding gezonder is dan geconserveerd voedsel. Dit geldt niet enkel voor ons, maar ook voor onze viervoeters.
Een rauw dieet is simpel en gemakkelijk klaar te maken, is goedkoop en bevat geen bewaarmiddelen, smaakversterkers of toegevoegde kleuren en bovendien is het voorzien van alle nodige eiwitten, mineralen en vitaminen. Het natuurlijke dieet dat wij aanbevelen leunt zo dicht mogelijk aan bij de natuur, en de mogelijkheden van de eigenaar in het dagelijks leven. Onze ondervinding van de afgelopen 50 jaar heeft aangetoond dat wanneer een goed basisdieet gevolgd wordt behandelingen op basis van kruiden veel sneller werken. Honden krijgen ook minder te kampen met gezondheidsproblemen doordat ze een beter immuniteit opbouwen. Slechte voedingsgewoontes liggen vaak aan de basis van een slechte gezondheid. Ons reinigingsdieet, terug te vinden onder speciale dieten, wordt aanbevolen wanneer er men een behandeling opstart. Het gestel van het dier gaat hierdoor sneller reageren op de supplementen.

 

HOEVEELHEDEN

De hoeveelheid voer dat een hond dagelijks nodig heeft varieert hun hele leven lang en hangt niet enkel af van hun leeftijd of ras, maar ook van hun dagelijkse beweging, activiteit en dergelijke. De hoeveelheid voer dat een volwassen hond nodig heeft is pakweg 20 gram voer per kg. lichaamsgewicht. Dagelijks controleren van je hond is heel belangrijk want zo kan je vaak ernstige problemen voorkomen.


EENS PER WEEK VASTEN

Alle carnivoren hebben een sterk spijsverteringsstelsel "ontworpen" om om te gaan met stukken vlees en beenderen, maar toch doen ze er goed aan om hun maag op regelmatige intervals te laten rusten. De meeste carnivoren eten een grote hoeveelheid proteïnerijk voedsel gevolgd door een paar dagen vasten waardoor hun spijsverteringsstelsel de nodige rust krijgt. Onze gedomesticeerde honden worden met een regelmatige interval gevoerd en hebben geen periode dat ze vasten, tenzij wij hen niet voeren. Sommige honden weigeren hun voedsel en eten dan gras. Dat is hun manier om hun spijsverteringsstelsel te reinigen. Wekelijks een dag vasten voor alle volwassen honden is niet moeilijk en eens het deel uitmaakt van hun routine wennen ze er snel aan. Eigenaars zijn vaak verrast hoe gemakkelijk een hond dit aanvaard. Bij het avondmaal voor de vastendag is het aangeraden een laxeermiddel op basis van kruiden, zoals "Natural Herb" tabletten te geven.


DIEET VOOR DE VOLWASSEN HOND


Volwassen honden geven we het best twee maaltijden per dag, een maaltijd met granen en een vleesmaaltijd liefst gescheiden om spijsverteringsproblemen te voorkomen.
Geef 's-morgens een goede kwaliteit volkorenbrok of graanvlokken. De hoeveelheid is 1/3 van de totale voeding van 1 dag. Dit kan met yoghurt, cottage cheese of simpelweg volkorenbrok of graanvlokken geweekt geven ofwel droog om tandsteen te voorkomen en het tandvlees te masseren . Het overige 2/3 deel van de maaltijd wordt 's-avonds gegeven. Dit deel bestaat uit rauwe stukken vlees. De meest geschikte vleessoorten zijn ongewassen pens, rund, schaap of lam-vlees. Deze soorten zijn tegenwoordig volop terug te vinden in de dierenspeciaalzaak. Kip, konijn en witte vis kunnen ook regelmatig gebruikt worden en mogen zelfs licht gekookt worden. Indien ze gekookt worden moeten wel alle beenderen verwijderd worden. Ook zijn er tegenwoordig veel eigenaars die het nu populaire BARF dieet (Bones and Raw Food) volgen wat word aanbevolen door Dr. Ian Billinghurst en waar kip, konijn en beenderen met vlees rauw gegeven worden. Lever, hart en ander afval zijn erg sterk en mogen enkel occasioneel gegeven worden om het lichaam niet te belasten. Rauwe groenten daarintegen zijn op hun beurt een goede bron van chlorofyll, vitaminen en mineralen en zijn daardoor van zeer groot belang in het dieet. Honden zijn enkel in staat om de cellullose af te breken in planten wanneer deze verpulvert zijn. Dus snij de groenten zeer fijn of gebruik een mixer om ze tot pulp te malen om ze zo bij het voedsel te voegen. Ook kan er "Easy Green" gegeven worden wat alle voordelen van groene bladgroenten heeft. Op die manier kunnen ze gegeven worden zonder ze zelf klaar te maken. Voor verdere informatie aangaande natuurlijke voeding voor honden raden wij U aan de (engelstalige) boeken te lezen van Dr. Ian Billinghurst, Tom Lonsdale en/of Richard Pitcairn.


PUPPY DIEET


8 tot 12 weken oud - 4 maaltijden per dag

Ontbijt : Opgewarmde melk, geitenmelk is ideaal, of natuurlijke yoghurt met een theelepel (natuurlijke) honing en "Tree Barks Powder", samen met goede graanvlokken of havermoutpap, dit voorziet de pup van een ruwe celstof en energie.

Middagmaal : rauw vlees, gehakt of geschraapt. Af en toe een rauw ei toevoegen voor extra proteïne terwijl het eveneens een goede bron van ijzer is.

Avondmaal : Dit wordt bij de volwassen hond de hoofdmaaltijd en dus horen hier supplementen en groenten bij. De hoeveelheid voedsel en supplementen dat moet gegeven worden is naargelang grootte en gewicht van de puppy. Extra calcium is noodzakelijk, zeker voor grote rassen. Een natuurlijke bron van calcium is het beste.

Late avond : hetzelfde als het ontbijt.

12 weken tot 6 maanden - drie maaltijden

Laat het late avondmaal weg en geef meer voer tijdens de andere maaltijden rekening houdend met het ras en gewicht.

6 maanden tot 1 jaar - twee maaltijden dagelijks

Verschuif het ontbijt naar het middagmaal en laat het middagmaal weg. Verlaag de hoeveelheid melk en vervang deze door graanvlokken zodat dit een maaltijd wordt die hoofdzakelijk bestaat uit graanvlokken. Het avondmaaltijd wordt nu de vleesmaaltijd en de hoeveelheden vergroten naargelang de puppy groeit. Brokken moeten nu droog gevoerd worden zodat de honden hun tanden goed kunnen gebruiken. Vanaf nu kan de hond wekelijks een halve dag vasten.

Vanaf 1 jaar - volg het dieet voor volwassen honden


SUPPLEMENTEN VOOR HET DIEET VAN DE HOND OF KAT


De hond heeft gedurende de verschillende stadia in zijn leven ook verschillende behoeften en dus ook verschillende supplementen nodig. Dieten voor specifieke situaties kan u terugvinden bij "speciale dieten".

Supplementen toevoegen bij het dieet

Om uw hond en kat in een goede conditie te houden is het aangeraden om volgende supplmeneten dagelijks bij het voer te voegen.

"Garlic & Fenugreek" tabletten zijn nodig voor een algemeen goede conditie, om de weerstand te verhogen tegen infecties en een goed imuunsysteeem te handhaven.

"Keeper's Mix" voorziet de hond en kat van natuurlijk voorkomende mineralen en vitaminen die nodig zijn voor een goede algemene conditie. Voor katten moet dit opbouwend bij het voedsel gevoegd worden om te wennen aan de smaak.

Tijdens de wintermaanden voegt u "Levertraan capsules (Cod Liver Oil capsules)" toe voor voldoende vitamine A & D.

Tijdens de zomermaanden voegt u "Tarwekiemolie capsules of vloeibare (Wheatgerm Oil)" toe voor een optimale vachtconditie en is tevens een anti-oxydant.


SPECIALE DIETEN VOOR HONDEN EN KATTEN

REINIGINGSDIEET

Alvorens te beginnen met het toedienen van kruiden aan een volwassen hond of kat is het nuttig uw hond of kat gedurende 24 uur te laten vasten door enkel water met een beetje honing ter beschikking stellen. Geef hem ook een juiste hoeveelheid "Natural Herb" tabletten, dit is een natuurlijk mild laxeermiddel.
Na het vasten kan er gestart worden met het dieet voor volwassen honden. Het is raadzaam om tijdens de behandelingsperiode enkel wit vlees (kip, kalkoen etc..) te voeren en dit zolang de behandeling duurt. Dit heeft in de praktijk bewezen zeer nuttig te zijn tijdens de behandeling van huidproblemen waarbij de dagelijkse supplementen dienen vervangen te worden door de aanbevolen hoeveelheden supplementen speciaal voor huidproblemen.
Indien het dier koorts heeft moet het vasten verlengt worden met opnieuw 24 uur en geef daarna een startkuur "Garlic & Fenugreek" . Indien de koorts langer aanhoud is het nodig een dierenarts te consulteren.

ZWANGERE TEEF OF KATIN

Alle zwangere teven vragen speciale aandacht. Een veel voorkomende fout is dat de teven tijdens de dracht te veel voedsel krijgen. Er is geen extra toename van voedsel nodig tot de zesde week van de zwangerschap. Hoe dan ook, een goed uitgebalanceerd kwaliteitsvoer is noodzakelijk. Water moet steeds ter beschikking zijn tijdens de zwangerschap om overbelasting van de nieren te voorkomen.

Er zijn verschillende supplmenten die toegevoegd kunnen worden tijdens de zwangerschap:

"Tarwekiemolie capsules (wheatgerm oil capsules) of vloeibaar tarwekiemolie" moet regelmatig (onderhoudskuur) gegeven worden aan teven en katinnen vanaf 1 week voor de dekking tot 3 weken erna. Tarwekiemolie is een goede bron van vitamine E en is belangrijk voor de vruchtbaarheid en voorkomt absorptie of aborteren van de pups.

"Frambozenblad (Raspberry Leaf Tablets)" moet gegeven worden (aanbevolen dagelijkse dosis) vanaf de derde week van de dekking tot 1 week na de bevalling. Het is een tonicum van de voortplantingsorganen en vergemakkelijkt ook het compleet verwijderen van de placenta's.

Calcium supplement is aan te raden vanaf de zesde week van de zwangerschap, zeker voor grote- en reuzerassen. Een natuurlijke bron is het beste en uw dierenarts kan u adviseren over de mogelijkheden.

DE OUDERE HOND EN KAT

Met het ouder worden veranderen ook de eetgewoonten van dieren. Sommige hondenrassen en gesteriliseerde katten zijn gevoelig voor overgewicht en daarom moet de hoeveelheid voeding verminderd worden afhankelijk van individu tot individu.
Indien de spijsvertering zwakker wordt is het aangeraden om meerdere maaltijden te introduceren en rood vlees te vervangen door wit vlees of vis aangezien dit lichter verteerbaar is.
Een halve dag vasten per week is voldoende voor oudere dieren. Er zijn een aantal voedingssupplementen die aan oudere dieren kunnen gegeven worden.

"Tree Barks Powder" is een voeding met een hoge verteerbaarheid en is zeer voedzaam, daarom ideaal voor de oudere hond of kat. Het kan op de voeding gestrooid worden of toegevoegd worden bij een beetje geitemelk.

Soms kunnen oudere honden tijdens vochtig weer een vorm van stijfheid hebben, of hebben ze minder controle over hun blaas. "Mixed Vegetable" tabletten is een supplement vooral gemaakt om deze beide problemen te verhelpen en de werking is nog beter indien ze samen gegeven worden met "Garlic & Fenugreek" tabletten. "Keeper's Mix" en "Levertraan (Cod Liver Oil)" zijn supplementen die dagelijks bij de voeding mogen gegeven worden.

Observeer oudere dieren zo goed mogelijk om problemen zo vroeg mogelijk te kunnen vaststellen. Denk aan de verandering van voeding in plaats van continu het dieet te geven dat zij nodig hadden op jongere leeftijd. Naarmate ze ouder worden verandert hun behoefte aan beweging en behandeling.